Thursday, March 31, 2011

Bila April

Taknak knekn spe2 n xpnh knekn spe2 on 1st april

Tp da jd kebiasaan utk dgr lagu ni tiap kali msuk bln april

Dedicate kat korg sume lyric lagu nie..


Bila April - Fazley

Bila April tiba
Hati mula berkata
Setahun lamanya
Perkenalan kita
Ku tanya padamu
Kapankah hatimu

Akan ku miliki
Selama abadi

Di April yang itu
Kau katakan padaku
Sabarlah menanti
Takkan lama lagi
Kau senyum bermakna
Padaku kau pinta
Berikanla
h oh waktu
Kenalilah dirimu

Bila bila April
Aku menantimu, aku menantimu
Dan bila April, bila April
Dapatku pastikan, cintaku ini
Dan bila, bila April
Bibirku pasti akan bertanya
Kapankah kau milik ku..

Monday, March 28, 2011

Pengislahan diri – It’s about how we defined ‘BAIK’

Sekadar re-post kembali entry ini.. Krn sy juga bkn org yg baik.. :-)


Sekadar berkongsi ape yg pernah sy bace.. Nmpk tajuk ni agk simple tp sejauh mne kte rse diri kita BAIK?? Hope dgn tajuk kali akn bawa kita berfikir sejauh mne kah diri kita di terima di sisi Allah.. Sudah cukupkah amal yg kita wat selama ni utk menjadikan kita tergolong dlm org yg BAIK’..

Islah secara kasarnya adalah baiki.. Pengislahan diri blh di takrifkan sebagai pembaikan diri. N rsenye rmai yg akn bertanya mcm mane nk jd ‘BAIK’? Ini persoalan yg sgt ptg..Dalam keadaan kita yg bertanya soalan ni, kita kne define dulu ‘BAIK’ tu apa. Sbb kalau x knal, maka x cinta. Kalau x cinta, maka x dpt nk menjiwai. So,wat is da definition of ‘BAIK’? Definition yg plg mudah adlh sesiapa yg beriman dgn Allah tu ‘BAIK’. Dan akn ade org yg bertanya, beriman dgn Allah 2 mcm mne? Apabila kita buat sume bnda yg Allah suruh dan tgglkn benda yg Dia larang, tu bru namanya ‘BAIK’. Dlm bhse arabnye, ‘AMAL MAKRUF,NAHI MUNGKAR’. So, kat cni, dpt di emphasize kn yg utk jadi baik ni mmg kne secara holistic. Selagi ade bnde yg x settle betul2, maknanya selagi 2 definisi BAIK2 tak tercapai lagi.

Berdasarkn firman Allah dlm surah al-Baqarah 208,

“Masuklah ke dlm Islam secara seluruhnya”

Contoh plg mudah nk trgkn bnde ni sng je. Kita gunakn gurl sbg objek. Krn bnde ni w’pun nmpk mcm sempoi tp ia t’jd dlm kehidupan seharian kita. Selalu je org argue pasal pakai tudung ni. Sy tekankn sekali lg, isu pakai tudung. Ada org kata, biar la x pakai tudung pun, janji solat cukup 5 waktu sehari semalam. Pasal ade je org yg pakai tudung tp wat bnde bkn2. Wat maksiat. Kira kat cni la kebanyakkan org slh fhm. Sbb org igt agama Islam tu sekadar cukup je bersimbolkan dgn solat n pakai tudung. Di sini sy nk bg jelas cket, betul, solat itu tiang agama. Tapi Islam 2 bkn hya tertegak dgn solat je. Apabila Allah dah sebut dlm ayt ‘masuklah ke dlm Islam secare seluruhnya’ tu, maknenya mmg kne settle drpd segala bnde la. Pasal solat, aurat , muamalat, munakahat, faraid, tasauf dan segala mcm bnde lg yg ade kat dunia ni. Di sini 1 lagi istilah yg dpt kita keluarkan iaitu Addin ~ way of life, cara hidup. Maka, kalau cukup solat tp x pakai tudung, x cukup BAIK lg.. Dan kalau pakai tudung tp x solat pun x cukup BAIK lg. Pakai tudung tp pakai short sleeves pun kira x cukup BAIK lg. Pakai tudung tp pakai baju ketat jarang berbayang, pun x cukup BAIK lg. Kene fikir blk. Dgn sekadar pkai tudung, pkai baju lgn pjg 2 dah dikira BAIK? Its not enough 2 say dat itu da cukup BAIK. Macam mana kalo bju 2 form-fitting dan selendang plak jarang smpai nmpk btg leher, nmpk ank rambut. Tak jd la 2. Ade jgk yg pakai tudung labuh n besongkok, tp kjenyer dok mengate org x sudah2. Menyalahkn org sne cni. Mcm die good sgt, n smpai kate2 die menyakitkan ati org lain, kire x cukup BAIK lg la 2. Makannya, selagi x embrace Islam tu sepenuhnya, x cukup BAIK lg la tu.

It’s not about buat baik dulu or pakai tudung dulu. It’s about masuk ked lm Islam secare TOTAL. Then THAT is wat I defined ‘BAIK’. Tp 2 la, definisi ‘BAIK’ di klgn msyrkt n komuniti Malaysia ni lain. Sebab definisi ‘BAIK’ tu dibtk oleh masyarakat sekeliling. Biasanya msyrkt @ komuniti Malaysia akn label BAIK tu apbl a girl pakai tudung labuh ke bwh, then pakai long sleeves, dan pakai stoking siap. That’s ‘BAIK’ 4 Malaysian community standard. Kira cukup standard la 2.Alim org kita kate. Quote, unquote. Tapi kne tgk pergaulannya dgn different gender mcm mne? Terjaga atau x? Kalau bab aurat da settle tp pergi karaoke lounge pergi cinema, pergi konsert, adakah msih blh bwk lessen ‘BAIK’ 2 jgk lg? Sbb bnde 2 sume org buat, dah jd mcm norm, bnde 2 kire x slh la ea. Kdg2 kita terikut sgt hokum manusia smpai kite terlupa hukum Allah. Nama pun insan. Kalo drpd perkataan Arab, ‘na si’. Maksudnye lupa. Mmg kita ni manusia yg lupe. Sbb 2 kne ade org yg igtkn.

Dlm surah Al-Ashr, maksudnya,

“sesungguhnya manusia itu dlm kerugian, kecuali mereka yg berpesan-pesan.”

Tp kte kne igt, berpesan2 juga ade caranya. Bkn blh men sound @ me’leser’ sesuka hati. Kite kne crik jln yg plg baik utk mengingatkan org lain. Jgn smpai org tersinggung dgn kita. Bak kte org, kte nk ajk org berdakwah ni bkn sng, kne smpaikan secare hikmah. Kdg2 kita x prasan cre kita slh utk mengajak org kearah kebaikan. Bkn org 2 xnk wat BAIK, tp cre kita mengajak org 2 buat BAIK tu x cukup BAIK lg. So, kite xblh la nk slhkn org 2 kalo die xnk jd ‘BAIK’, sbb mgkin die nmpk kita pun x cukup ‘BAIK’ lg utk ajk die jd ‘BAIK’. Haha. Mesti korg sume da pening an.. Xpe2. Kite sambung cte lg.

Bukan mudah nk jd ‘BAIK’. Kena mujahadah n istiqamah. Tp the beauty of Islam yg ramai org x prasan ialah kalau kita praktik btol2 ikut ape yg dh tertulis, evrythng akn ikut DOMINO EFFECT. Msti korg tertya2 ape 2 domino effect? Domino effect 2, kalo nk trgkn secare knk2 nye, msti korg mse kcik2 dlu pnh men susun kotak mancis mak korg byk2.. Susun die ala ala mcm beratur gitu. Yg ble korg tolak 1 yg len sume akn ikut turn by turn jth. Kire Islam mcm 2 jgk. Domino effect 2 apbl ade permulaan yg akn trigger a series of chain reaction la gitu. Maka apbl kita dah settle dr sudut solat n ibadat, kita juga sepatutnya secare langsung da settle dr sudut hidup ikut syariat. Sepatutnya kalau kita da settle dr sudut aurat, secare lgsung juga kita sepatutnya akn settle juga dr sudut ikhtilat.

Patut kita muhasabah diri kita dgn ape yg digariskan dlm Al-Quran n As-Sunnah. Cuba kita timbang dgn neraca yg sama. Cukup atau tidak untuk kita letak diri kita sebagai individu Muslim yg ideal. Kalau nk blh la rujuk antara Muasofatul Muslim yg tlh digariskan oleh Assyahid Imam Hassan al-Banna. Sejahtera ke kita? Sahih ke ibadah kita? Kdg2 ble dah bace 1 2 buku agama pun dah rse masya-Allah….hebatnye aku. Berilmu dah aku ni sbb da bce 2 buku agama. Apabila buat qiyam sekali-sekala dah rse masya-Allah…zuhudnya aku. Ble da pakai tudung labuh dah rse masya-Allah…BAIK nya aku. Jd idealkah kita sbg individu Muslim jika kita da ade rse mcm 2 dlm diri?? Tepuk dada, tya iman. Ltaklah diri kita di neraca Allah di mane neraca itu menimbang sebesar-besar sehingga sekecil-kecil perkare yg kita buat di dunia. Mgkin ade org yg kate human being is not perfect, yup, its true, tp kite sentiase ade peluang utk memperbaiki diri utk mencapai goal kita menjadi individu Muslim yg ideal dan tlh masuk kedlm Islam secare keseluruhannya. Setelah kita btol2 da masuk ke dlm Islam secare seluruhnya, bru lah kita layak utk gelar diri kitaBAIK’.

Pesanan dr meja editor...

>> Sekadar ini shj yg mampu sy kongsikn ttg ape yg pnah sy bce dgn teman2.. Moga dpt di jadikn iktibar dan pedoman buat kita. Sy bkn lah seorg yg sempurna.. Mlah x msuk lg dlm kategori ‘BAIK’ 2.. Tp sy sdg mencuba utk kearah itu.. Mudah2an dipermudahkan.

>> Bersyukur ke hadrat Ilahi krn tlh menemukan sy dgn insan yg cukup istimewa krn telah berjaya membuka hati sy utk menjadi Muslimah dlm erti kata yg sebenarnya. Kate2 nya yg besahaja begitu meninggalkan kesan di hati sy utk berubah menjadi seorg yg lbh baik. Bkn utk dirinya, tp utk diri sy sendiri dan utk agama.. (Kalo u bce ni, yes, its u.. U know its u.. Kamu begitu sempurna bkn sahaja di mataku, tetapi di hatiku.. N dis is da answer 4 ur question all dis time.. Thnx a lot.. Hope cn c u 1 day.. N hope dat da day will come to us.. If 10 years aftr dis u asked me da same question, da answer will b da same,now n 4eva.. InsyaAllah)

Wallahualam..

Sunday, March 27, 2011

Support our frend in Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia

An-Nasr
Group nsyid yang baru sahaja di tubuhkan oleh student medic Malaysia di Makassar, Sulawesi Selatan, Indonesia
Bermula dgn show pada Majlis Graduasi Senior, mula menempa nama di Universitas Hasanuddin apabila di undang utk membuat persembahan di salah satu seminar agama : Allergen
Group ini terdiri drpd 5 org ank muda terdiri drpd pelajar tahun 2 dan 3.




Munir : Manager n singer
Taufiq : Lead singer
Arisman : Guitarist
Ku Azlan : Guitarist
Mujahid : Singer

Blh like mereka di FB jika anda meminati mereka dengan mengikuti link ini


First performance mereka di Universitas Hasanuddin yang mendapat sambutan dari ribuan penonton :


video

Saturday, March 26, 2011

A journey 2 Potundo

A journey 2 Potundo

Planning :Pada asalnya plan bercuti adlh dr housemate di lantai 3 BTP. Last minute plan ade ckit kacau. So, we devide 2 two groups even we r from 1 house in BTP. 1 group from lantai 2 BTP n the othr 1 from lantai 3 BTP. Lantai 2 di sertai 7 org floormate n lantai 3 di sertai oleh 13 org kalo xclp, gbgn floormate, bdk RUSUN n seniors. So, kami bertolak berasingan.


Perjalanan : Seawal jam 6:15 pagi kami bertolak ke Potundo menaiki kereta yang kami tempah bersama pemandunya (sbb kami xtau jln). Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Si supir pun ksik benti tya2 org sbb tkt sesat jln. Tmpt ni di daerah Goa, bkn di Makassar. Mmg ceruk di hujung dunia. Scary gak org2 kat daerah ni. Mcm x pnh tgk org. Kami smpt bergurau senda dlm kereta smbl menikmati pemandangan sawah padi yang cantik. Nyaman je tgk hijau2 sume.

Arrival : Tiba di Potundo jam 8:30 lbh kurg. G dftr n tggu cmfrmation ade blk kosong ke x. Tak tau plak tmpt ni kne reserve awal2. Sementara 2 kami jejln kat tmpt ni. Dlm otak da pk laut laut. Kami nk tgk laut. Haha. Mcm bese mengabdikan kenangan dgn bergmbr kat sume tmpt yg ade kat cni. Dpt asrama ksg x lme pas 2 n check in. Pas2 kul 11 ade schedule utk g snorkeling. Ciap2 tukr bju. Skali tgk bdk lantai 3 BTP da smpai. Terserempak plak dgn geng BDP n GRIYA. Dah mcm percutian 1 btch la plak. Haha.

Snorkeling : G nek boat 7 org bersama 3 org lg pengiring dan si pemandu boat. Mak aii tgh laut da ni. Cuak gak sbb kami sume x pndai berenang. Pk 2 3 kali gak nk turun ke x. Tp rse rugi kalo x turun. So, pas tgk 2 org floormate da turun n slamat, trus la pkai safety jacket n google. Jejak kaki dlm air first time tgh laut.. TAKUT. Seriously. Walaupun air x berombak tp mind setting mmg x blh bla. Tkt ade jerung ke ape ke dlm air 2. Maka, hampir lemas (walaupun x lemas pun sbb pkai life guard jacket 2) sbb panic ble da xpgg ape2 kat boat n terbiar sorg2 without pengiring dlm laut 2.. Surrender n nek blk ats boat dgn rse cuak n tkt. Tarik nafas dalam2 n smpt bg warning kat pengiring supaye x ditinggalkan mcm td.. Wooo. Cuak kot. Turun blk ke laut dan da cop 1 pengiring utk teman n pgg tgn mse nk g snorkeling 2.. Yeah, now da ade dlm laut dgn position yg btol n tgk bwh laut 2 ade khazanah ape. MasyaAllah, mmg cantik. Ade karang, ikan, tapak sulaiman wne biru n mcm2 lg yg cntik2. Mmg x nek2 muke kat permukaan sbb menikmati pemandangan yg cntik kat bwh 2. Plg x blh bla bile time leka2 2, si pengiring melepaskan tgn aku. Mse 2 la bru agkt muke n rse cuak sekali lg. Tgk si abg pengiring da jarak 1 depa tgk aku smbl gelak2. Die suh relax, tarik nafas jgn panic. Gila. Cube menjerit tp google menghalang. Panic lg. Lg panic ble crik boat xde. Waaaaaa…. Jauhnyer dr boat. Mne reti berenang. Jauh gle abg ni bwk aku. Pya leka smpai x sdr mmg jauh gle dr boat. Pttla nmpk mcm2 da bwh laut ni. Teringat ckp abg 2, mau pergi jauh lg kah dik? Ngee. Ni sumpah jauh. Nyesal plak ble teringat aku just angguk time die tya 2. Akhrnye, stlh tgk aku panic gle, bg 2 pgg blk tgn aku. Then aku smpt gak la mrh die dlm bhse yg die x fhm sbb ckp dgn bnde kat mulut 2. Haha. Die tya lg skali nk g jauh lg ke. Trus aku bg isyarat jari tunjuk nk g kat boat. Die cume gelak2 je. Act, dis abg pengiring is student u ktorg angkatan 2007 cos marine. Tabik senior. Haha. Nek2 je die ckp ade 5 minit lg. Tp mmg xlart da rse. Pnt gle. So, hbskn mse tgk view dr tgh laut ni.

Lunch : Blk 2 dgn bsh2 dpt tau kami dpt tukr penginapan dr asrama ke bungalow. So, g pindah bilik n kerin2kn bju yg bsh 2 dgn ngadap matahari. Toilet die?? Woow. Open air. Xde pintu lgsg. Turun tgge trus ade toilet. Tp tepi ni ade tembok yg mmg tggi. Org lua xde la nmpk.. Ble sume da solat kami grk g café die. Mkn. Lauk keam. Fresh tgkp dr laut. Sdp gak la.. Bdk btch ktorg bohong sbb ckp mknn kat cni xsdp lgsg. Tgk korg mkn sdp je. Aish2. X bek menipu kwn2.

Jejalan : Hbs mkn sume nk blk bilik sbb ckp pns. Tggl aku n nisa je yg dok amek angin kat tebing tangga 2. Curhat cket. X lme 2 dtg lg 3 lg ahli bilik n ajak kami g pantai. Hurray. Ni yg aku ske. G la pantai jejalan n mndi. Smbl mndi terjumpa Bintang Laut @ tapak sulaiman. Byk gle. Geli plak. Pantai ni plain tp cntik. Huhu.



Mandi: Crik port yg x byk bintang laut utk mandi. Bergurau senda la di dlm air. Nk blaja berenang. So, kami di ajar oleh ida @ mek yg ajar cre nk timbulkan diri dlm air. Sume try wat n mmg berkesan. Yeah, blh timbul dlm air da wey. Ble da xpert timbul2 dlm air, maka aku applykan bnde ni utk bg cre rest yg plg berkesan. Brg di ats air dgn keadaan plg relax mcm nk tdo. Then pndg langit. Mmg cool beb. Relax gle rse. Mcm brg ats tilam yg emp

uk smbl tgk awan yg beredar ats langit. At last, aku tertido dlm laut 2 dlm keadaan yg terapung n di bwk air. Aleh2 ble tersedar da jauh da dr colony member. Kah3. Pdn muke aku. Spe suh tdo dlm air an. Tp ni la experience plg best. Nikmat gle tdo ats air. Sy nk wat lg. Haha.

Sunset : Nk menikmati sunset view stlh berjam2 mndi. Crik port utk tgk clear sunset view. Jmpe 1 port bek kat batu yg di susun menganjur ke laut. Kami bertujuh duk kat situ. N then men 1 game. Express ur love. Game ni di suggest oleh kakak aku, Kak Fara. Sume kne jerit kuat2 nme org yg kte ske @ pnh ske @ fall In love wit @ move on mse 2. Amazing game nie. Bru la pecah rahsia sume floormate kami. Sume mmg sporting gle men game ni. Act, agk sedih dlm hati ble dpt tau sume floormate kami menyimpan perasaan msing2 without telling their love 1 bout their feelings. Tp itulah kami sbnrnyer. Da true of 7 of us. Yg nmpk sempoi n ksr from outside but really fragile at heart. Btw,spe nme yg aku laung kuat2 kat laut 2?? Secret. Yg blh bgtau nme die strt with ‘Z’. Di mane2 pun sy tetap mengingati awk~ Huhu. Dan stlh acare express ur love, men2 perang air. At last dpt gak tgk sunset. Cantik. Subhanallah.


Diner : Diner pun best. Mgkin sbb lapar kot berendam dlm air. Hbs diner blk bilik n mndi.

Tdo : Ade kelambu. Sbb kat cni mmg sume natural. Mesra alam. Byk gle nyamuk mlm 2. Kelambu kami da koyak. So, mg spjg mlm jd penderma drh. Seblm tdo smpt cte2 n aku org plg awal gone. Tertido time floormate msih lg bercerita. Kul 12 tersedar sbb skt da kaki kne gigit dek nyamuk. Bgn n tgk mak aiii byk gle nyamuk kat kaki. Huhu. Tlg pukulkn nyamuk kat kaki su n btolkn kelambu yg da terbukak kat kaki su. Walaupun d apsg lingkaran nyamuk letrik 2 dua tp msh byk nyamuk. Pujuk diri tdo blk sbb kul 4 da kne bgn. Da jnji dgn pengiring nk tgk sunrise kul 6 pg n nk tgk bintang laut wne oren.

Sunrise : Giudance smpai nk menyonsong ke rumah ble kami x kua2 dr bungalow. Hehe. Mmg bgus abg nie. Punctual. Malu plak bile die ckp die da tggu kat pdg 2 tp tgk kami xde. 2 yg die dtg ke bungalow. Giudance bwk jln g tgh laut. Cye atau x, kami meredah air laut di pagi hr semate2 nk tgk bintang laut wne oren 2. Rupenye ble air surut pg2 ni air kat tgh laut 2 cme paras pinggang aku yg pendek ni je. Mmg cetek. Berjln la kami dgn selipar dlm laut 2 mengharung air. Berat glen k agkt kaki sbb melekat dgn tanah laut yg mendap mcm selut. Ikut abg 2 smpai mmg btol2 tgh laut n jumpe bintang laut oren. Hurray. Besar gle n cntik. Buat keronsang gne bintang laut. Then dpt tgk obor2, bulu babi (landak laut) n kayap ular yg ade kat laut 2.. Mmg unik. Ble hr da trg, cuak gak tgk sekeliling mne la tau air pasang tbe2. Tp msih lg tgk alga2 laut. Then da pnt, bru blk ke drt. Lps lepak2 bru la nmpk sunrise. Huhu. Cntiknye. Amazing. Hbs amek gmbr sume g brekfest n blk ke bungalow.


Balik : Ciap mndi n packing sume rse cam sedih plak. Xnk blk. Nk duk cni lg men2 mcm nie.. L Tp pemandu kami ckp akn smpai kul 10:30. Menanti pemandu tiba di tmpt pendftrn n checkout. Bru pasan our guidance ni da la baik, hensem plak 2. Mmg bgus abg ni bg spe2 nk jdikn die calon suami. Dan driver pun dtg. Kami pun angkut beg pack n mule meninggalkan tmpt pndftrn 2. Smpt menghadiahkn senyuman pd abg 2. Dlm hati ckp, nk g cni lagi. Tmpt cntik, org pun baik. Hehe. Alhamdulillah. Itulah percutian kami. Walaupun sgt pnt sbb plan nk g cni mmg on the dot stlh kami bru hbs final exam urogenital jumaat 2 yg mmg haru utk sume bdk btch kami. Kami g pun sbb mmg da rse x blh thn dgn kat cni pya system. Dis is life student medic yg terpakse kami tempuh. Inilah jln yg kami pilih. Tp Alhamdulillah sume berjln lncr n sgt berarti.. 2 all 09’s b strong. We face it together. We r 1 fmly.