Saturday, March 26, 2011

A journey 2 Potundo

A journey 2 Potundo

Planning :Pada asalnya plan bercuti adlh dr housemate di lantai 3 BTP. Last minute plan ade ckit kacau. So, we devide 2 two groups even we r from 1 house in BTP. 1 group from lantai 2 BTP n the othr 1 from lantai 3 BTP. Lantai 2 di sertai 7 org floormate n lantai 3 di sertai oleh 13 org kalo xclp, gbgn floormate, bdk RUSUN n seniors. So, kami bertolak berasingan.


Perjalanan : Seawal jam 6:15 pagi kami bertolak ke Potundo menaiki kereta yang kami tempah bersama pemandunya (sbb kami xtau jln). Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Si supir pun ksik benti tya2 org sbb tkt sesat jln. Tmpt ni di daerah Goa, bkn di Makassar. Mmg ceruk di hujung dunia. Scary gak org2 kat daerah ni. Mcm x pnh tgk org. Kami smpt bergurau senda dlm kereta smbl menikmati pemandangan sawah padi yang cantik. Nyaman je tgk hijau2 sume.

Arrival : Tiba di Potundo jam 8:30 lbh kurg. G dftr n tggu cmfrmation ade blk kosong ke x. Tak tau plak tmpt ni kne reserve awal2. Sementara 2 kami jejln kat tmpt ni. Dlm otak da pk laut laut. Kami nk tgk laut. Haha. Mcm bese mengabdikan kenangan dgn bergmbr kat sume tmpt yg ade kat cni. Dpt asrama ksg x lme pas 2 n check in. Pas2 kul 11 ade schedule utk g snorkeling. Ciap2 tukr bju. Skali tgk bdk lantai 3 BTP da smpai. Terserempak plak dgn geng BDP n GRIYA. Dah mcm percutian 1 btch la plak. Haha.

Snorkeling : G nek boat 7 org bersama 3 org lg pengiring dan si pemandu boat. Mak aii tgh laut da ni. Cuak gak sbb kami sume x pndai berenang. Pk 2 3 kali gak nk turun ke x. Tp rse rugi kalo x turun. So, pas tgk 2 org floormate da turun n slamat, trus la pkai safety jacket n google. Jejak kaki dlm air first time tgh laut.. TAKUT. Seriously. Walaupun air x berombak tp mind setting mmg x blh bla. Tkt ade jerung ke ape ke dlm air 2. Maka, hampir lemas (walaupun x lemas pun sbb pkai life guard jacket 2) sbb panic ble da xpgg ape2 kat boat n terbiar sorg2 without pengiring dlm laut 2.. Surrender n nek blk ats boat dgn rse cuak n tkt. Tarik nafas dalam2 n smpt bg warning kat pengiring supaye x ditinggalkan mcm td.. Wooo. Cuak kot. Turun blk ke laut dan da cop 1 pengiring utk teman n pgg tgn mse nk g snorkeling 2.. Yeah, now da ade dlm laut dgn position yg btol n tgk bwh laut 2 ade khazanah ape. MasyaAllah, mmg cantik. Ade karang, ikan, tapak sulaiman wne biru n mcm2 lg yg cntik2. Mmg x nek2 muke kat permukaan sbb menikmati pemandangan yg cntik kat bwh 2. Plg x blh bla bile time leka2 2, si pengiring melepaskan tgn aku. Mse 2 la bru agkt muke n rse cuak sekali lg. Tgk si abg pengiring da jarak 1 depa tgk aku smbl gelak2. Die suh relax, tarik nafas jgn panic. Gila. Cube menjerit tp google menghalang. Panic lg. Lg panic ble crik boat xde. Waaaaaa…. Jauhnyer dr boat. Mne reti berenang. Jauh gle abg ni bwk aku. Pya leka smpai x sdr mmg jauh gle dr boat. Pttla nmpk mcm2 da bwh laut ni. Teringat ckp abg 2, mau pergi jauh lg kah dik? Ngee. Ni sumpah jauh. Nyesal plak ble teringat aku just angguk time die tya 2. Akhrnye, stlh tgk aku panic gle, bg 2 pgg blk tgn aku. Then aku smpt gak la mrh die dlm bhse yg die x fhm sbb ckp dgn bnde kat mulut 2. Haha. Die tya lg skali nk g jauh lg ke. Trus aku bg isyarat jari tunjuk nk g kat boat. Die cume gelak2 je. Act, dis abg pengiring is student u ktorg angkatan 2007 cos marine. Tabik senior. Haha. Nek2 je die ckp ade 5 minit lg. Tp mmg xlart da rse. Pnt gle. So, hbskn mse tgk view dr tgh laut ni.

Lunch : Blk 2 dgn bsh2 dpt tau kami dpt tukr penginapan dr asrama ke bungalow. So, g pindah bilik n kerin2kn bju yg bsh 2 dgn ngadap matahari. Toilet die?? Woow. Open air. Xde pintu lgsg. Turun tgge trus ade toilet. Tp tepi ni ade tembok yg mmg tggi. Org lua xde la nmpk.. Ble sume da solat kami grk g café die. Mkn. Lauk keam. Fresh tgkp dr laut. Sdp gak la.. Bdk btch ktorg bohong sbb ckp mknn kat cni xsdp lgsg. Tgk korg mkn sdp je. Aish2. X bek menipu kwn2.

Jejalan : Hbs mkn sume nk blk bilik sbb ckp pns. Tggl aku n nisa je yg dok amek angin kat tebing tangga 2. Curhat cket. X lme 2 dtg lg 3 lg ahli bilik n ajak kami g pantai. Hurray. Ni yg aku ske. G la pantai jejalan n mndi. Smbl mndi terjumpa Bintang Laut @ tapak sulaiman. Byk gle. Geli plak. Pantai ni plain tp cntik. Huhu.



Mandi: Crik port yg x byk bintang laut utk mandi. Bergurau senda la di dlm air. Nk blaja berenang. So, kami di ajar oleh ida @ mek yg ajar cre nk timbulkan diri dlm air. Sume try wat n mmg berkesan. Yeah, blh timbul dlm air da wey. Ble da xpert timbul2 dlm air, maka aku applykan bnde ni utk bg cre rest yg plg berkesan. Brg di ats air dgn keadaan plg relax mcm nk tdo. Then pndg langit. Mmg cool beb. Relax gle rse. Mcm brg ats tilam yg emp

uk smbl tgk awan yg beredar ats langit. At last, aku tertido dlm laut 2 dlm keadaan yg terapung n di bwk air. Aleh2 ble tersedar da jauh da dr colony member. Kah3. Pdn muke aku. Spe suh tdo dlm air an. Tp ni la experience plg best. Nikmat gle tdo ats air. Sy nk wat lg. Haha.

Sunset : Nk menikmati sunset view stlh berjam2 mndi. Crik port utk tgk clear sunset view. Jmpe 1 port bek kat batu yg di susun menganjur ke laut. Kami bertujuh duk kat situ. N then men 1 game. Express ur love. Game ni di suggest oleh kakak aku, Kak Fara. Sume kne jerit kuat2 nme org yg kte ske @ pnh ske @ fall In love wit @ move on mse 2. Amazing game nie. Bru la pecah rahsia sume floormate kami. Sume mmg sporting gle men game ni. Act, agk sedih dlm hati ble dpt tau sume floormate kami menyimpan perasaan msing2 without telling their love 1 bout their feelings. Tp itulah kami sbnrnyer. Da true of 7 of us. Yg nmpk sempoi n ksr from outside but really fragile at heart. Btw,spe nme yg aku laung kuat2 kat laut 2?? Secret. Yg blh bgtau nme die strt with ‘Z’. Di mane2 pun sy tetap mengingati awk~ Huhu. Dan stlh acare express ur love, men2 perang air. At last dpt gak tgk sunset. Cantik. Subhanallah.


Diner : Diner pun best. Mgkin sbb lapar kot berendam dlm air. Hbs diner blk bilik n mndi.

Tdo : Ade kelambu. Sbb kat cni mmg sume natural. Mesra alam. Byk gle nyamuk mlm 2. Kelambu kami da koyak. So, mg spjg mlm jd penderma drh. Seblm tdo smpt cte2 n aku org plg awal gone. Tertido time floormate msih lg bercerita. Kul 12 tersedar sbb skt da kaki kne gigit dek nyamuk. Bgn n tgk mak aiii byk gle nyamuk kat kaki. Huhu. Tlg pukulkn nyamuk kat kaki su n btolkn kelambu yg da terbukak kat kaki su. Walaupun d apsg lingkaran nyamuk letrik 2 dua tp msh byk nyamuk. Pujuk diri tdo blk sbb kul 4 da kne bgn. Da jnji dgn pengiring nk tgk sunrise kul 6 pg n nk tgk bintang laut wne oren.

Sunrise : Giudance smpai nk menyonsong ke rumah ble kami x kua2 dr bungalow. Hehe. Mmg bgus abg nie. Punctual. Malu plak bile die ckp die da tggu kat pdg 2 tp tgk kami xde. 2 yg die dtg ke bungalow. Giudance bwk jln g tgh laut. Cye atau x, kami meredah air laut di pagi hr semate2 nk tgk bintang laut wne oren 2. Rupenye ble air surut pg2 ni air kat tgh laut 2 cme paras pinggang aku yg pendek ni je. Mmg cetek. Berjln la kami dgn selipar dlm laut 2 mengharung air. Berat glen k agkt kaki sbb melekat dgn tanah laut yg mendap mcm selut. Ikut abg 2 smpai mmg btol2 tgh laut n jumpe bintang laut oren. Hurray. Besar gle n cntik. Buat keronsang gne bintang laut. Then dpt tgk obor2, bulu babi (landak laut) n kayap ular yg ade kat laut 2.. Mmg unik. Ble hr da trg, cuak gak tgk sekeliling mne la tau air pasang tbe2. Tp msih lg tgk alga2 laut. Then da pnt, bru blk ke drt. Lps lepak2 bru la nmpk sunrise. Huhu. Cntiknye. Amazing. Hbs amek gmbr sume g brekfest n blk ke bungalow.


Balik : Ciap mndi n packing sume rse cam sedih plak. Xnk blk. Nk duk cni lg men2 mcm nie.. L Tp pemandu kami ckp akn smpai kul 10:30. Menanti pemandu tiba di tmpt pendftrn n checkout. Bru pasan our guidance ni da la baik, hensem plak 2. Mmg bgus abg ni bg spe2 nk jdikn die calon suami. Dan driver pun dtg. Kami pun angkut beg pack n mule meninggalkan tmpt pndftrn 2. Smpt menghadiahkn senyuman pd abg 2. Dlm hati ckp, nk g cni lagi. Tmpt cntik, org pun baik. Hehe. Alhamdulillah. Itulah percutian kami. Walaupun sgt pnt sbb plan nk g cni mmg on the dot stlh kami bru hbs final exam urogenital jumaat 2 yg mmg haru utk sume bdk btch kami. Kami g pun sbb mmg da rse x blh thn dgn kat cni pya system. Dis is life student medic yg terpakse kami tempuh. Inilah jln yg kami pilih. Tp Alhamdulillah sume berjln lncr n sgt berarti.. 2 all 09’s b strong. We face it together. We r 1 fmly.

1 comment: